Alsace hvidvin

Bourgogne, Bordeaux og Champagne får måske alt opmærksomhed og kærlighed når der er tale om franske vinregioner – men et område som er fantastisk og du burde kende til, især hvis du elsker hvidvin. Placeret i det nordøstlige Frankrig, er Alsace kendt for verdens bedste og mest kendte hvidvine.  Verdens bedste og mest kendte hvidvine kommer fra Alsace regionen i det nordøstlige Frankrig. 

Generelt er regionen kendt for sit store udvalg af druesorter, smagstyper og vin – men Alsace er mest kendt for hvidvin. Alsaces beliggenhed  af regionen drager nytte af sine kulturelle og klimaforhold for at dyrke mangfoldige druesorter og fremstilling af bred vifte af vintyper. 

Hvidvine fra Alsace karakteriseres for sine aromatiske hvidvine. Nogle af druesorter som anvendes til at fremstille hvidvine er Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat og Sylvaner. Alsace hvidvine er kendt for deres mineralitet og friskhed takket være Alsaces kølige klima.  Produktion af hvidvine udgør 90%.

Riesling hvidvin

Det er ingen hemmelighed, at Alsace er kendt for sine fantastiske egenskaber at fremstille god Riesling hvidvin. Den almindelige Alsace Riesling hvidvin har tendens til at være en tør vin, som generelt smager og dufter som citrusfrugter. Men her skal man ikke tage fejl – jo længere man går i dybde i det brede udvalg af hvidvin med Riesling druen, kan kompleksiteten af denne hvidvin variere en del.

Hvidvinen passer ikke kun godt til fiskeretter, men det brede og komplekse smag struktur udvalg af vinen gør at hvidvinen kan kombineres med mange retter.

Gewürztraminer hvidvine

Ligesom Riesling hvidvin, er Gewürztraminer en af de hvidvin som Alsace også er kendt for. Denne hvidvin fra Alsace er kendt for at være aromatisk og ikke mindst fed. Hvis vi nørder lidt med navnet, så betyder ‘Gewürz’ krydderi på tysk – hvilket også afdækker at denne hvidvin dufter og smager af krydderier, når den drikkes. Denne hvidvin er nemt at genkende – her vil man smage tropiske frugter og lugte roser. Dog findes hvidvinen også i forskellige versioner, som også er mere komplekse i form af krydderier, men også frugter. Sagt med få ord – Gewürztraminer hvidvin er bestemt udtryksfuldt. 

Vinen går godt sammen med retter som er rige på krydderier såsom indisk, asiatisk og mellemøstlig mad. For nogle kan denne hvidvin forekomme for sød i smagen, men det er den rette madparring, da vinen forvandles til en tør hvidvin når den kombineres med stærkt krydrede retter.

Pinot Gris hvidvine

Denne hvidvin omtales ofte som hvidvinens rødvin, fordi Pinot Gris kan kombineres med næsten alt, hvad en rødvin Pinot Noir kan. Hvidvinen Pinot Gris smager og dufter i mange tilfælde af blommer og andre stenfrugter – dog det som også er interessant ved Pinot Gris hvidvin er, at den også kan være kompleks hvidvin som kan have toner af krydderier. Pinot Gris hvidvine fra Alsace kan som sagt parres med mange forskellige retter såsom svampe, and, vildt kød m.m.

Muscat hvidvine

Alsace hvidvine baseret på Muscat drue giver tør, lidt frugtig og forfriskende vin. De fleste nyder at drikke denne type hvidvin, da det antages som behagelig vin. Takket være sin ofte blomstret duft, er Muscat hvidvine nemme at genkende.  Hvidvin med muscat drue fra Alsace kan i den grad også være komplekse i smagen og strukturen, som kan lagres op mod ti år. Mange elsker denne type hvidvin om sommeren, og den passer godt sammen med grønne grøntsager.

Pinot Blanc hvidvine

Forfriskende hvidvin og en af de mest behagelige typer hvidvin i Alsace.  Dog er det sjældent tilfælde at finde 100% Pinot Blanc hvidvin i Alsace, da hvidvinen Pinot Blanc blandes med druesort Auxerrois. Udover at Pinot Blanc bruges til at fremstille hvidvin, er det også en af sorter som anvendes i Cremant mousserende vine. Hvidvinen er meget tør og forfriskende, som passer godt til delikatesse kød

Sylvaner hvidvin

Druen er siden det 18 århundrede dyrket i Alsace, men er oprindeligt fra Østrig. Hvidvine fremstillet på Sylvaner ses som at være en del af Alsaces historie og kulturarv. Sylvaner er en lys grøn drue og hvidvine fremstillet med denne drue er perfekte til skaldyrstallerken, fisk og forretter.

Relaterede emner til Alsace vinregion

Alsace orangevin

Alsace rødvin

Alsace vinrute

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)