Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Hvor længe kan en champagne holde sig?

Mousserende vin og champagne nydes til fejring af glædelige begivenheder, men du er nok ikke den første der har undret dig over, hvor længe Champagne kan holde sig efter flasken er åbnet. Champagne og mousserende vine er bedst, efter de er blevet åbnet i modsætning til rødvin og hvidvin. Generelt set når der er tale om holdbarhed, opbevaring og bedst tidspunkt at drikke mousserende vine afhænger det af, om der er tale om årgangschampagne eller ikke-vintage champagne.

Er der tale om vintage eller ikke-vintage champagne?

For at kunne få svaret på hvor længe du kan opbevare champagne uåbnet og åbent afhænger af, hvorvidt der er tale om vintage eller ikke-vintage champagne. 

Faktor som adskiller vintage og ikke-vintage champagner er høsten af druer. Vintage champagne er en mousserende vin som er lavet af druer i et enkelt årgang eller samme høst, mens ikke-vintage champagne er mousserende vine lavet på druer høstet over flere år. Derudover lagres ikke-vintage champagne lagres på flasker i 18 måneder, mens vintage champagne lagres i tre år.  

Måden hvorpå du kan afgøre om hvilken typer der er tale om, er ved at læse Champagne etiketter. Tommelfingerregel er- hvis der står årstal på flasken, er der tale om vintage vin eller årgangschampagne. I tilfælde der ikke er årstal, er der tale om ikke-vintage vin.

Åbnet eller uåbnet mousserende vin?

Det er ingen hemmelighed, at mousserende vin holder længere, hvis de forbliver uåbnet. Når der er tale om ikke-vintage mousserende vine så kan champagnen holde sig tre-fire år, mens vintage champagne kan holde sig frem til ti år.  

Dog er det værd at bemærke at nogle vintage mousserende vine er fremstillet for at blive langet på flaske i årevis før de åbnes, og derfor kan holde sig meget længere. Når champagne eller mousserende vin åbnes, er det altid bedst at drikke det hele. Har der været tale om en festlig begivenhed, og der stadigvæk bobler fra mousserende vine, kan man nyde boblerne tre til fem dage efter du har sprunget proppen – hvis det opbevares korrekt.

Champagne eller mousserende vin - åben vinflaske

I alle tilfælde af mousserende vine og champagner vil de brusende bobler blive flade efter en åbnet flaske står i et par timer. Derfor er det altid bedst at drikke champagnen eller mousserende vin så snart flasken åbnes.  Dog det muligt at holde lidt på boblerne i nogle dage ved at forsegle flasken, champagneprop eller lufttæt prop for at bevare lettere brusende mousserende vin. Naturligvis er dette en måde hvorpå du kan nyde mousserende vin nogle dage efter flasken er åbnet. 

De sprudlende bobler fra Frankrig vil aldrig være de samme som første gang, når du åbner flasken.  Når du opbevarer åbent champagne  bør du bestræbe dig efter,  at holde din mousserende vin køligt og forhindre at brusen bliver flad:

  • Sørg for at sætte prop tilbage i flasken så snart du kan – gør gerne dette for hver gang du fylder glas op 
  • Det anbefales at holde champagnen et køligt sted. Hvis du ikke har plads i køleskabet, så find gerne et mørkt og køligt sted. For at forhindre at champagnen siver ud, stil gerne flasken oprejst. 
  • Hvis du bliver fristet at lægge champagne i fryseren, skal du ikke gøre det, eftersom det dejlige brus vil blive frosset væk.

Champagne eller mousserende vin - uåben vinflaske

Fremstillet i den verdenskendte Champagne-region lagres vintage champagnes i tre år, og i nogle tilfælde fem år. Den længe ældning er med til at skabe struktur og kompleksitet til mousserende vine, og kan derfor også holde sig endnu længere på flasken.  Årgang champagner er også unikke idet de ældes fantastisk og kan holde fem til ti år for en årgang af høj kvalitet. For at forlænge champagnes levetid er det også vigtigt at opbevare korrekt indtil du vælger at åbne flasken.  Derfor sørg for at opbevare din champagne korrekt og under de rette forholde, så den bevare kvaliteten når boblerne skal nydes

  • Sørg for at opbevare champagnen køligt sted, væk fra både naturlig og kunstigt lys
  • Du skal ikke opbevare champagnen hvor der er temperatursvingninger
  • Har du planlagt at åbne champagne inden for en måned, kan flasken sagtens stå oprejst
  • Ønsker du at opbevare champagnen i længere periode før den tages i brug, sørg for at den ligger på siden, da det forhindrer at proppen tørrer ud.

Relaterede emner til Champagne vinregion

Hvad betyder brut champagne?

Hvad er forskellen på Crémant og Champagne?

Hvad er mousserende vin?

Champagne

Hvordan laver man champagne?

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)