Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Nordrhône vin vs. Sydrhône vin

Når der er tale om Rhône-vine, så er der klare forskelle på, hvorvidt vinene kommer fra det nordlige eller sydlige Rhône. Rhône-vine og deres karakter afspejles ikke kun i geografisk opdeling, klima og jordtyper –  men også i druesorter som anvendes i vinfremstilling.  Dertil vinens stil og karakter afspejles forskelligt afhængigt af vinproducenternes færdigheder og muligheder i den sydlige og nordlige Rhône. 

Det nordlige Rhône står for fem procent af regionens samlede vinproduktion, og fokuserer primært på Syrah druen til rødvine og druerne Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine. Nordrhône er også kendt for sine prestigefyldte vine og omfatter vigtige appellationer som Hermitage og Côte Rôtie.

I Sydrhône anses som den større og mere produktive del, hvor vinproducenter anvender langt flere druesorter i deres vinfremstilling. Her produceres der også en bred vifte af vine både i smag og prisklasse. Dertil byder Sydrhône også på prestigefyldte vine, og har en række vigtige appellationer – heriblandt Châteauneuf-du-Pape. 

Rhône-dalen - to forskellige vintyper

Sydrhône 

Vinmarker i den sydlige Rhône-dal er karakteriseret ved at de er placeret på flade eller lavt skrålende bakker med stenet og sandet jord. Og selvom Grenache er den primære drue i den sydlige region, har vin producenterne faktisk lov til samt mulighed for at blande op til 15 forskellige druesorter for at producere deres vin. Dog er størstedelen af producenterne blander op til tre forskellige druesorter som Grenache, Syrah og Mourvedre i deres blandinger.  

Sydrhône -smag profil

Vine fra det sydlige Rhône er karakteriseret for at være mere “varmere”, med søde undertoner, krydret og fyldt med urter fra Provence, kirsch og andre modne røde frugter. Vine fra Sydrhône  kan sagtens nydes unge, og behøver ikke rigtig kælder (ikke lang lagringstid).

Smagsprofilen varierer også en del, da Sydrhône vine kan være koncentrerede, fyldige og til tider også syltede, samt elegante og raffinerede – dette afhænger selvfølgelig af producenten, terrænet  samt årgangen. Klimaet i den sydlige del af Rhône-dal er ofte varmt, solrigt og tørt, hvilket også betyder, at der er en kultur for at drikke kølige hvidvine og rosévine.

Nogle af de vigtigste appellationer, som findes i den sydlige Rhône-dal, er Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Rasteau og Gigondas.

Nordrhône

I modsætning til Sydrhône, er Syrah den eneste røde drue som må plantes i regionen, og må blandes med en begrænset portion tilladte hvidvinsdruer. Terrænet er karakteriseret ved stejle bjergskråninger med granit-, glimmer-,skifter-, ler- og kalksten jord. Her er størstedelen af vinmarkerne placeret inden for synsvidde af Rhône-floden. Her er klimaet køligere, og vine har ofte brug for tid til at blive ældet, før vine er klar til at blive drukket.

Nordrhône - smag profil

Smagsprofil af Nordrhône vine  karakteriseres for at være elegante, eksotiske, stærk parfumerede med noter af sorte frugter, peber, jord og blomster atomer. Dertil er vine også mere friske takket være højere niveauer af syre fra Syrah druen og køligere klima. Vine med bedste årgange kan forekomme kraftfulde, men samtidig raffinerede med dybde og kompleksitet. Det er nogle vine som ældes ekstremt godt, hvorfor de også kan byde på både overbevisende og komplekse vinsmagning oplevelser.
Nogle af de vigtigste appellationer, som findes i den nordlige Rhône-dal er Condrieu, Cornas, CôteRôtie, Crozes-Hermitage, Hermitage og Saint-Joseph.

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)