Rhonedalen

Rhône - Sydfransk vin tradition

Rhône-dalen er et af de ældste vindyrkningsområder i verden med vinmarker, der har været dyrket i mere end 2.000 år. I og med at Sydfrankrigs Rhône-dal altid har været forbundet med vindyrkning, resulterer også i  at  vinen gennem årene har formet kulturen i regionen. I dag er den frugtbare Rhône-dal en destination for både mad- og vinelskere.

Rhône-dalen er en vigtig vinregion i det sydøstlige Frankrig, hvor regionen følger Rhône- floden nord-sydgående løb i næsten 240 km fra Lyon til Rhône-deltaet ved Middelhavskysten. Regionen er også landets næststørste vinregion med vinmarker på begge sider af floden og er hjemsted for nogle af verdens mest berømte vine. Vinregionen Bordeaux er den eneste vinregion som har flere vinmarker end Rhône. 

Rhône-dalen betragtes som én vinregion, men faktisk opdeles regionen i to underregioner – nemlig den sydlige og nordlige  Rhône.Den nordlige Rhône-dal starter syd for Lyon og slutter omkring byen Valence. Den sydlige Rhône-dal starter lige under enden af den nordlige Rhône-dal, og ender syd for byen Avignon.  I den nordlige Rhône-dal står regionens samlede vinproduktion for fem procent, hvorimod den sydlige Rhône-dal producerer størstedelen.

Rhône-dalen - to forskellige vintyper

Generelt set er der klare forskelle både i geografien, klimaet og vinstilen, når der er tale om det nordlige og sydlige Rhône. Når der er tale om vinfremstilling og blanding af druer, kendetegnes syd for at lave vine baseret på flere druesorter – i mange tilfælde er der tale om mindst tre. Modsat i det nordlige Rhône laves vine typisk baseret på en enkelt druesort, hvor der også er kun tilladt fire druesorter. 

Den generelle smagsprofil af de nordlige Rhône vine er karakteriseret for at være mere saftig i smagen med mørke noter af krydderier og navnlig peber.  De sydlige Rhône vine har en bredere smagsprofil, da vingårde fremstiller vine på flere forskellige druesorter. Dette betyder at vine karakteriseres for at være  mere krydrede med en sødlig undertone, som er det modsatte af vine fra det nordlige Rhône , som også er karakteriseret for at være tørre.  

Rhône-dalen i sin helhed producerer gode vine, og regionen fremstiller både rødvin, hvidvin, rosévin og mousserende vine.

Klima og jordtyper

Vinmarker i den sydlige Rhône-dal er kendt for at være placeret på flade eller lavt skrålende bakker med stenet og sandet jord. Modsat i  den nordlige Rhône-dal, er jordforholdene anderledes, og vinmarker er typisk placeret ved stejle bjergskråninger med granit-, glimmer-,skifter-, ler- og kalksten jord. 

Der er også forskelle når det kommer til klimaet.  Det nordlige Rhône har et mere kontinentalt klima, hvilket betyder intense vintre og varme somre.  Den kølige vind, Mistral, har en kraftig indflydelse på regionen.  Derimod, det sydlige Rhône oplever et mere middelhavsklima, som medfører milde vintre og ret varme somre. Her påvirker Mistralvinden også regionen. Sagt med andre ord – kombinationen af mangfoldighed i terræner skaber en meget tydelig variation af mikroklimaer i Rhône-dalen.

Appellationer og druesorter

I den sydlige Rhône-dal er den primære røde drue Grenache efterfulgt af Syrah, Carignan og Mourvedre. I forhold til hvidvin er Clairette, Grenache Blanc, Ugni Blanc, Bourboulenc, Marsanne, Roussanne og Viognier de vigtigste hvide druesorter. Nogle af de vigtigste appellationer som findes i den sydlige Rhône-dal er:

 • Cotes du Rhone – som er den laveste i klassificering hierarkiet, og er tilladt til brug i alle 171 kommuner i den nordlige og sydlige Rhône.
 • Cotes du Rhone Villages – her skrives navnet på den særlige landsby efter appellationen
 • Châteauneuf-du-Pape
 • Vacqueyras
 • Rasteau
 • Gigondas

Den nordlige Rhône-dal er kendt for sin produktion af prestigefyldte rødvine, hvor den primære og vigtigtste drue sort er Syrah. Nogle af de store appellationer som findes i norden er: 

 • Condrieu
 • Cornas
 • Cote-Rotie
 • Crozes-Hermitage
 • Hermitage
 • Saint-Joseph
Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)